Jacco Nortier gestart als nieuwe schipper bij de KNRM Cadzand

17 januari 2022 19:31

 

Jacco Nortier is gestart als nieuwe schipper bij het KNRM-station Cadzand. De 31-jarige Nortier is geboren en getogen in Cadzand en volgt Koert Maes op, die als plaatsvervangend schipper betrokken blijft bij het reddingstation. Nortier is sinds 2013 actief bij de KNRM.

Ervaren zeeman

Jacco Nortier komt al op het reddingstation sinds hij kan lopen. Vader Bram Nortier was van 2003 tot en met 2017 schipper in Cadzand en nam Jacco en zijn zus van jongs af aan mee naar het station. In 2013 startte Jacco zelf als opstapper. Sinds 2020 was hij, nadat hij de schippersopleiding van de KNRM afgerond had, ook actief als plaatsvervangend schipper. Nortier is een ervaren zeeman, tot voor kort was hij hoofdmachinist op de grote vaart. Zijn voorganger Koert Maes kreeg een andere baan die moeilijk te combineren waren met zijn rol als schipper. Omdat Jacco inmiddels gestopt is met varen, en als zelfstandig ondernemer aan de wal actief is in het onderhoud van schepen, was hij nu in de gelegenheid om de rol van schipper in te vullen. Na instemming van de bemanning werd Nortier door de Plaatselijke Commissie voorgedragen als schipper bij het hoofdkantoor van de KNRM in Ijmuiden en kon hij van start.

 

Allround bemanning

Behalve als schipper bij de KNRM is Nortier ook actief bij de Reddingsbrigade, die de opleidingen voor reddend zwemmen en de beveiliging bij evenementen voor hun rekening nemen. Nortier: ‘ De motivatie voor mijn vrijwilligerswerk komt uit de wil om mensen te helpen. De meeste acties die we als KRNM meemaken zijn gelukkig minder ingrijpend, je treft vaak vissers of jachten met motorpech’. Maar in de afgelopen jaren heeft hij ook ernstigere incidenten meegemaakt. Nortier: ‘Op zo’n moment is het als klein station belangrijk dat we een allround team hebben. We hebben momenteel 14 bemanningsleden. Zelf vaar ik niet tijdens incidenten, maar verzorg ik de communicatie met de Kustwacht, coördineer ik en geef ik leiding aan de bemanning. De overige bemanningsleden varen, navigeren en verlenen hulp.” Naast de opleidingen die door het hoofdkantoor van de KNRM georganiseerd worden, oefent het station zelf tweewekelijks. Jacco is zelf actief bezig met het opleiden van nieuwe opstappers. “Daarbij streven we ernaar dat iedereen alles leert, zodat we altijd kunnen uitrukken en elkaar aan boord ook kunnen vervangen.” Ook verzorgt hij samen met de bemanning onderhoudswerkzaamheden aan de reddingboot en het station.

 

Reddingsstation Cadzand-Bad

Het Reddingstation Cadzand is opgericht in 1891. Met 21 vrijwilligers, waarvan 15 bemanningsleden, zorgt de KNRM Cadzand voor veiligheid op het water, het strand en de duinen. De KNRM Cadzand rukt zo’n 20 tot 40 keer per jaar uit, vooral voor surfers en zwemmers. 1/3 van de uitrukken gebeurt met het kusthulpverleningsvoertuig in de duinen of op het strand. Nieuws over de KNRM Cadzand is te vinden op cadzand.samenvoorknrm.nl.

 

KNRM Cadzand actief in fondsenwerving

De KNRM is volledig afhankelijk van donaties. Met de vernieuwing van de volledige vloot staat de KNRM voor een forse financiële opgave. Cadzand krijgt naar verwachting in 2026 een nieuwe reddingboot. Via cadzand.samenvoorknrm.nl kan iedereen die wil eenvoudig een actie starten voor de KNRM. Direct doneren via de website is ook mogelijk.